Civil 3D 2021 ve Dynamo

Civil 3D 2021 ve Dynamo

 Autodesk Civil 3D (C3D) ile arayüz oluşturan görsel bir programlama uygulaması olan Dynamo. Okuyucuların inşaat mühendisliği içinde hesaplamalı tasarım olanaklarını hayal etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyorum. Burada özetlenen örnekte, C3D, Dynamo ve Microsoft Excel kullanarak basit bir çapraz eğim analizinin nasıl gerçekleştirileceğini göstereceğim. Bir yolun birkaç mil uzunluğundaki çapraz eğimleri analiz etmeniz için gereken adımları ve zamanı hayal edin. Mevcut görev, bir otoyol boyunca yetersiz çapraz eğimleri belirlemek için bir rapor hazırlamaktır. Bu örnekte, C3D'den Excel'e veri bağlıyoruz. Nesnelerin İnterneti (IoT) ile olasılıkları hayal edin. Örneğin, bir uçurumun yamaçları boyunca yerleştirilmiş GPS özellikli kazıklardan alınan yükseklik verileri, anketi güncellemek için buluta güncellemeler gönderir; daha sonra, betiği çalıştırıyoruz. Eğimler kritik bir değeri her aştığında, uygun bir tepkiyi tetikleyebilir. Bu örneklerdeki ortak payda nedir? Bu, dışsal bir değişime yanıt süresini kısaltma vaadi ve potansiyelidir. Böylece artan sistem esnekliği. Sorun - Örnek olarak, iki şeritli bir yolda bir eğim analizi yapmayı düşünelim. Veri Girişleri - Mevcut zemin, karayolu merkez çizgisi ve şerit kenarlarının 3B topografyası (bkz. Şekil 1). Veri Çıkışı - Çıktı, Kaplamaların Orta, Sol ve Sağ Kenarı (EOP) boyunca koordinatları (X, Y ve Z) ve istasyon değerlerini içerir. DİNAMO SÜRECİ İlk olarak, yukarıdaki sorunu çözen Dynamo betiğini inceleyelim. Ardından Manuel ve Dinamo yöntemlerini karşılaştırıyoruz. Karşılaştırmanın yararlı olması için, her iki durumda da benzer iş akışları kullanacağız. Umarım, hesaplamalı tasarımın potansiyel faydalarını gösterir. 

Dynamo, görsel bir programlama uygulamasıdır. Kullanıcılar, düğüm adı verilen önceden programlanmış bilgisayar kodunun mantıksal bloklarını bağlayabilir. Her düğüm bir girdi alır ve bir çıktı üretir. Her düğümden gelen çıktı, sonraki düğümler için girdi haline gelir. Veri perspektifinden, bir çapraz eğim analizi gerçekleştirmek için gerekli üç eylem vardır. verileri toplamak, işlemek ve dışa aktarmak için. Excel'deki verileri formüller ve veri bağlantılarını kullanarak analiz ediyoruz.

Manual veya Dynamo komut dosyası yöntemlerinden bağımsız olarak üç mantıksal adım gereklidir. Şekil 2, Dynamo içindeki düğümlere ve mantıksal adımlara genel bir bakış sağlar. Veri Toplama - Şekil 3.0'da gösterilen bir dizi düğümü bağlayarak verileri topluyoruz. 

Veri toplama adımları, çapraz eğim analizi gerektiren koridor ile C3D belgesini yükleyen bir düğümle başlar. C3D dosyasının açık olması gerektiğini unutmamak önemlidir; daha sonra Dynamo komut dosyasını açarsınız. Şu anda, Dynamo aynı anda yalnızca bir dosyayı işleyebilir. C3D dosyasını yükledikten sonra, sonraki düğüm tüm temelleri yükler. Ayıklanacak taban çizgilerinin kod bloğundaki değerlere dikkat edin (bkz. Şekil 3.0). Üç öğeden oluşan bir diziden oluşur - "CL," "LL01" ve "RL01" - bu dizi taban çizgilerini Merkez, Sol ve Sağ EOP ile sınırlar. Dahası, Dynamo'nun belirttiği gibi dizi öğelerinin sırası da önemlidir. Burada gösterilen Veri İşleme ve Veri Dışa Aktarma adımları aracılığıyla sipariş verin. Bir düğüm, "CL," "LL01," ve "RL01" olarak işaretlenmiş noktalara sahip taban çizgilerinin noktalarının geometrisini çıkarırken, istasyon değerlerini içermez. 

Bu nedenle, istasyon değerlerini toplayan başka bir düğüme ihtiyacımız var. Çıkışı, Merkez hat, Sol ve Sağ EOP için üç istasyon değeri listesi içeren bir diziye sahiptir. Veri toplama adımındaki her iki dizinin de "CL", "LL01" ve "RL01" sırasıyla listeler içerdiğini; dolayısıyla, dizideki birinci, ikinci ve üçüncü öğeler, Merkez Çizgi, Sol ve Sağ EOP için geometri ve istasyon değerlerini içerir.

(Augiworld, Şubat 2021 Sayısından)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AUTOLISP DOSYALARININ KALICI KULLANIMI

AUTOLISP PROGRAMLARINI ÇALIŞTIRMAK

MS Access Veritabanı Tablosuna Visual Basic ile Veri Eklemek